• banner_mte_2024.png
  • Backdrop-UTeM-01-1.jpg
40
PATENT GRANTED
58
PATENT PENDING
482
COPYRIGHT
76
TRADEMARK
10
INDUSTRIAL DESIGN
12
UTILITY INNOVATION

  

 

 

 BERITA DAN PERISTIWA

 

  

 

YBhg. Datuk/Prof./Prof. Madya/Dr./Tuan/Puan 

  

INVITATION TO ASECs WEBINAR 2023 

 

The Advanced Sensors and Embedded Control Systems (ASECs) research group, Centre for Telecommunication Research and Innovation (CeTRI), UTeM is pleased to announce that we will be hosting an online webinar as follows: 

 

Title: STRATEGISING UNIVERSITY'S RESEARCH TOWARDS POTENTIAL COMMERCIALISATION 

Speaker: Ir. Ts. Dr. Ranjit Singh A/L Sarban Singh 

Date: 21 September 2023 (Thursday)

Time: 10 am - 12 pm 

Link: https://shorturl.at/xzJN2 

 

Given this context, we cordially invite academics, students, and all members of society to participate in this webinar. 

 

*CPD points will be given to UTeM staff who join the webinar. 

 

 

Thank you. 

Advanced Sensors and Embedded Control Systems (ASECs) research group 

 


 

 

 

Assalamualaikum wrt. wbt dan Salam Sejahtera,
 
YBhg. Datuk Wira/Datuk/Dato’Prof./Prof. Madya./ Dr./Tuan/Puan,
 
JEMPUTAN PROGRAM JEJAK INOVASI UTeM 2023
 
Dengan segala hormatnya perkara di atas adalah dirujuk.
 
2. Sukacita dimaklumkan kepada YBhg. Datuk Wira/Datuk/Dato’/Prof./Prof. Madya./ Dr./Tuan/Puan bahawa Pusat Inovasi dan Pengkomersilan (CIC) akan menganjurkan Program Jejak Inovasi UTeM 2023 pada ketentuan berikut:
 
 
      Tarikh : 25 Oktober 2023 (Rabu)
 
      Masa : 8:00 pagi – 5:00 petang
 
      Tempat : Perpustakaan Laman Hikmah (PLH), UTeM
 
3. Untuk pengetahuan YBhg. Datuk Wira/Datuk/Dato’/Prof./Prof.Madya./Dr./Tuan/Puan, Jejak Inovasi UTeM 2023 yang telah dijenamakan semula daripada Mini UTeMEX sebelum ini akan diteruskan lagi dan dilaksanakan mengikut fakulti tetapi berskala kecil tanpa penyertaan pihak luar. Program ini bertujuan untuk membuat saringan produk inovasi yang berkualiti untuk diangkat ke pertandingan inovasi peringkat antarabangsa di dalam dan luar negara pada tahun 2024.
 
4. Sehubungan itu, pihak sekretariat sangat berbesar hati menjemput YBhg. Datuk Wira/Datuk/Dato’/Prof./Prof. Madya./ Dr./Tuan/Puan yang berminat untuk menyertai Jejak Inovasi UTeM 2023 ini. Pautan pendaftaran boleh diakses di https://www4.utem.edu.my/jejakinovasi2023/register/. Bersama-sama ini juga dilampirkan Carta Alir Program dan Syarat Penyertaan untuk makluman dan perhatian YBhg. Datuk Wira/Datuk/Dato’/Prof./Prof. Madya./Dr./Tuan/Puan selanjutnya. Tarikh tutup penyertaan adalah pada 25 September 2023 (Jumaat).
 
5. Bagi penyelidik yang ingin mendapat maklumat lanjut berkaitan penyertaan, boleh hubungi sekretariat program, Ts. Dr. Norfariza binti Ab Wahab di talian 019-2608712 atau menghadirkan diri ke CIC.
 
Segala keperihatinan dan kerjasama didahului dengan ucapan jutaan terima kasih.
 
Sekian. 
 
b.p Pengarah 
 
Pusat Inovasi dan Pengkomersilan
Pejabat Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi)

 

 

  


 

 

 

 

 

 


 

  

Assalammualaikum wrt. wbt. dan Salam Sejahtera,

 

YBhg. Datuk / Dato' / Prof. / Prof. Madya / Dr. / Tuan / Puan / Cik,  

SEMINAR PEMANTAPAN ILMU SIRI 2/2023 : ACTIONABLE BUSINESS MODEL RETHINKING IDEAS TO MAKE A DIFFERENCE 

Dengan segala hormatnya merujuk kepada perkara di atas.  

Adalah dijemput seluruh warga UTeM menyertai Siri Pemantapan Ilmu dan untuk makluman semua tarikh asal (20hb Feb) telah dipinda kepada tarikh baru pada ketetapan yang berikut :

 

Tarikh       : 21 Februari 2023 (Selasa)

Masa        : 9.30 pagi hingga 12.30 tengahari

Tempat      : Dewan Jamuan VIP 1,Dewan Canselor, UTeM

Penceramah : Puan Roslin Mohd Daud, Malaysian Research Accelerator for Technology & Innovation (MRANTI)

 

Ia bertujuan meningkatkan kesedaran tambah nilai pembudayaan inovasi dan keusahawanan melalui penjanaan pendapatan berasaskan hasil penyelidikan di kalangan penyelidik dan penyediaan "Business Model Canvas" yang baik serta teratur.

ANDA BERMINAT??

Sila isi maklumat di link pendaftaran di bawah ini :

https://m5.gs/dUZ1M3

Sebarang pertanyaan mengenai perkara ini boleh diajukan melalui email Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya. / Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Perhatian dan kerjasama YBhg. Prof./ Dr./ Tuan/ Puan berikan amatlah kami hargai dan didahului dengan ucapan terima kasih. 

Sekian, terima kasih.

 

 

 


 

 

INOVASI HIJAU

 

 

 

Pusat Inovasi dan Pengkomersilan (CIC) merakamkan setinggi-tinggi ucapan tahniah dan penghargaan kepada pihak Fakulti Kejuruteraan Mekanikal kerana telah menyertai Anugerah Hijau Melaka serta pencapaian penyelidik UTeM yang telah berjaya memenangi anugerah EMAS (OLEO POLYMER WASTE-OIL SOLIDIFIER) bagi kategori INOVASI HIJAU sempena Anugerah Hijau Melaka anjuran Perbadanan Teknologi Hijau Melaka yang telah berlangsung pada 9 Disember 2022

 

 

Tahniah diucapkan kepada pihak fakulti dan para penyelidik UTeM di atas pencapaian tersebut dan semoga dengan pengiktirafan ini akan terus menyemarakkan budaya penyelidikan dan inovasi UTeM serta memartabatkan nama UTeM di persada kebangsaan dan antarabangsa. 

Di kesempatan ini juga, pihak CIC ingin merakamkan jutaan terima kasih kepada pihak Pengurusan Tertinggi dan Fakulti atas kerjasama erat serta sokongan yang telah diberikan dalam kejayaan ini. 

  

Perhatian YBhg. Datuk/Profesor/Profesor Madya/Dr./Tuan/Puan terhadap perkara di atas adalah amat dihargai dan didahului dengan ucapan terima kasih. 

 

 

 


 

 

PECIPTA 2022

 

 

 

YBhg. Datuk/Profesor/Profesor Madya/Dr./Tuan/Puan,

 

Pusat Pengkomersilan (UCC) merakamkan setinggi-tinggi ucapan tahniah dan penghargaan di atas pencapaian penyelidik UTeM yang telah berjaya memenangi 6 pingat emas, 4 pingat perak dan 3 pingat gangsa di Persidangan dan Ekspo Ciptaan Institusi Pengajian Tinggi Antarabangsa (PECIPTA) 2022 yang telah berlangsung pada 1 hingga 3 November 2022 bertempat di Dewan Tuanku Canselor, Universiti Malaysia Kelantan (UMK), Bachok.

 

 

Tahniah diucapkan kepada para penyelidik UTeM di atas pencapaian tersebut dan semoga dengan pengiktirafan ini akan terus menyemarakkan budaya penyelidikan dan inovasi UTeM serta memartabatkan nama UTeM di persada kebangsaan dan antarabangsa. 

Di kesempatan ini juga, pihak UCC ingin merakamkan jutaan terima kasih kepada pihak Pengurusan Tertinggi, Fakulti dan CRIM atas kerjasama erat serta sokongan yang telah diberikan dalam kejayaan ini. 

  

Perhatian YBhg. Datuk/Profesor/Profesor Madya/Dr./Tuan/Puan terhadap perkara di atas adalah amat dihargai dan didahului dengan ucapan terima kasih. 

 

 


 

  

i-ARC 2022

 

 Assalamualaikum wrt. wbt. & Salam Sejahtera,

 

 

Y. Bhg. Datuk/Prof./Prof. Madya/Dr./Tuan/Puan,

 

JEMPUTAN MENYERTAI INTERNATIONAL ACTION RESEARCH COMPETITION (i-ARC) 2022 VIRTUAL

  

Dengan segala hormatnya perkara di atas adalah dirujuk. 

 

2.   Sukacita dimaklumkan bahawa Fakulti Sains Sosial & Kemanusiaan, Universiti Teknologi Malaysia (UTM) dengan kerjasama International Society for Educational Initiatives dan Pertubuhan Teknologi dan Inovasi Pendidikan Malaysia (PTIPM), akan menganjurkan International Action Research Competition (i-ARC) 2022 Virtual secara dalam talian seperti ketetapan berikut:

 

 

       Pendaftaran                     :   Bermula 3 Oktober 2022
       Tarikh Tutup                 :   14 November 2022
       Penilaian Juri                   :   11 - 20 November 2022
       Pengumuman Pemenang:   24 November 2022

 

 

3.   Untuk makluman, pihak Pusat Pengkomersilan (UCC) akan menaja sebanyak 10 produk inovasi untuk dipertandingkan di i-ARC 2022. Untuk itu, dijemput kepada semua penyelidik yang berminat untuk menyertai i-ARC 2022 sebagaimana tertera di atas. Bersama-sama ini disertakan poster info i-ARC 2022 dan pautan maklumat lanjut untuk rujukan di https://humanities.utm.my/elevet/iarc-2/ 

 

4.  Seperkara berkaitan, dipohon kerjasama dan komitmen semua penyelidik yang berminat untuk menyertai i-ARC 2022 agar dapat mengambil maklum tentang permohonan kelulusan menyertai pameran/pertandingan inovasi seperti yang dinyatakan di atas melalui penghantaran Borang Permohonan Menyertai Pameran seperti di lampiran atau boleh diakses di https://ucc.utem.edu.my/ms/borang-ucc/category/30-borang-permohonan-sertai-pameran.html.

 

5. Segala kerjasama dan sokongan yang diberikan oleh Y. Bhg. Datuk/Prof./Prof. Madya/Dr./Tuan/Puan berhubung perkara ini amatlah dihargai dan didahului dengan ucapan ribuan terima kasih.

 

 

Pengarah, 

 

Pusat Pengkomersilan 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 


 

 

Autikits

 

 

 

 


 

 

MUETLex

 

 

 

 

 

 

 

Desember 2023
A I S R K J S
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31