• banner_mte_2024.png
 • Backdrop-UTeM-01-1.jpg

 

  MAJLIS PENYAMPAIAN SIJIL DAN PINGAT 

      Pusat Pengkomersilan UTeM (UCC) telah mengadakan sesi ringkasan untuk penyampaian sijil dan pingat untuk pameran ITEX 2020 Online dan MTE 2020 Edisi Khas Covid-19 di Bilik Jamuan Utama, Aras 5, Bangunan Canselori Universiti Teknikal Malaysia Melaka pada 23 Disember (Rabu)

      Majlis disampaikan oleh Naib Canselor Universiti Teknikal Malaysia Melaka Prof Datuk Wira Raha Abdul Rahim. Hadir sama, Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) Prof Dr. Ghazali bin Omar, Profesor Madya Dr. Muhammad Herman bin Jamaluddin, Pengarah Pusat Pengkomersialan, serta para penyelidik yang terlibat. Objektif majlis ini adalah untuk meraikan dan menghargai para penyelidik yang menang dalam pertandingan ini. Melalui upacara ini juga dapat memberi inspirasi kepada penyelidik untuk meningkatkan kualiti produk dan dapat dikomersialkan pada masa akan datang.

 

 

 


 

SEMINAR PEMANTAPAN ILMU SIRI 4/2020

    Pusat Pengkomersilan UTeM (UCC) dengan kerjasama Fakulti Kejuruteraan Elektronik dan Kejuruteraan Komputer (FKEKK) telah menganjurkan Sesi Peningkatan Pengetahuan (SPI), siri 4 di Dewan Seminar FKEKK, Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM) pada hari Rabu 14 Oktober 2020 , yang berjudul "Kepentingan Kekayaan Intelektual: Apa yang Perlu Kita Ketahui".

    Tujuan penganjuran seminar ini adalah untuk memberi pengetahuan dan maklumat kepada semua penyelidik UTeM, terutama kepada penyelidik CETRI. Objektif utama seminar ini adalah untuk memberi lebih banyak pemahaman kepada penyelidik yang berkaitan dengan kepentingan harta intelek terhadap sesuatu inovasi. Peserta juga didedahkan dengan proses permohonan yang berkaitan dengan Paten, Hak Cipta, Tanda Dagangan dan Reka Bentuk Industri. Melalui seminar ini, para peserta juga dapat mengemukakan sebarang pertanyaan mengenai kepentingan harta intelek.

    Dalam hal ini, UCC juga berharap setiap penyelidik dapat mengemukakan borang permohonan untuk setiap inovasi yang dihasilkan melalui UCC.

 


 

SEMINAR "KESEDARAN HARTA INTELEKTUAL" CoE-CeRIA

    Pada 7 Oktober 2020, Pusat Pengkomersilan UTeM (UCC), Pusat Automotif Robotik dan Industri (CeRIA) dan Fakulti Kejuruteraan Elektrik (FKE), menganjurkan seminar bertajuk "Kesedaran Harta Intelek CoE-CeRIA" di Bilik CLEAR, Fakulti Kejuruteraan Elektrik, Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM).

      Tujuan seminar ini adalah untuk memberi maklumat kepada anggota CeRIA mengenai kepentingan harta intelek dan proses permohonan yang berkaitan dengan Paten, Hak Cipta, Tanda Dagangan dan Reka Bentuk Industri. Bukan hanya itu, seminar ini juga dapat membantu meningkatkan lagi pencapaian bahagian inovasi MyRA khususnya.

      Dengan seminar ini, ahli CeRIA dapat meningkatkan pengetahuan mereka mengenai kepentingan harta intelek terhadap produk yang telah dihasilkan. Selain itu, para peserta juga didedahkan dengan proses permohonan yang berkaitan dengan Paten, Hak Cipta, Tanda Dagangan dan Reka Bentuk Industri dengan lebih teratur.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

     BENGKEL "ROUTE TO SPIN-OFF"

        Pada 23 September 2020, Pusat Pengkomersilan UTeM (UCC) telah mengadakan Bengkel "Route To Spin-Off" di Hotel Mudzaffar Ayer Keroh Melaka.

        Tujuan bengkel ini adalah untuk memberi pendedahan kepada staf akademik yang berminat untuk menubuhkan syarikat dan mengkomersialkan hasil penyelidikan dan inovasi mereka. Bukan hanya itu, program ini juga merupakan salah satu inisiatif UCC untuk mengambil langkah dalam memfasilitasi peserta dalam usaha mengkomersialkan teknologi yang dibuat.

        Dengan bengkel ini, peserta UTeM dapat meningkatkan pengetahuan mereka mengenai komponen kerangka penubuhan syarikat termasuk model pengkomersialan dan laluan pengkomersialan, jenis perniagaan, penyelidikan pasaran dan penilaian teknologi. Peserta juga didedahkan tentang pentingnya mengembangkan rancangan perniagaan yang baik. Melalui bengkel ini juga, para peserta telah menyiapkan dan mempersembahkan Kanvas Model Perniagaan untuk produk dan teknologi mereka.

        Pada kesempatan itu, UCC berharap agar niat untuk menubuhkan syarikat spin-off ini dapat direalisasikan dalam membantu meningkatkan kegiatan pengkomersialan UTeM sehingga produk tersebut dapat memberi dampak pada masyarakat dan industri.

   

   

  • Picture1
  • Picture2
  • Picture3
  • Picture4
  • Picture5
  • Picture6
  • Picture7
  • Picture8

    


    

   SEMINAR PEMANTAPAN ILMU SIRI 3/2020 - "TALK ON COPYRIGHT - STEP BY STEP"

   Assalamualaikum/Salam Sejahtera. Y.Bhg. Prof./Prof. Profesor Madya / Dr. / Tuan / Puan.

   Dimaklumkan bahawa Pusat Pengkomersilan UTeM (UCC) telah menganjurkan Seminar Pemantapan Ilmu Siri 3/2020. Seminar yang disampaikan oleh Profesor Madya Dr. Muhammad Herman Bin Jamaluddin (Pengarah Pusat Pengkomersialan) telah diadakan untuk semua ahli akademik UTeM mengikut ketetapan berikut:-

   Tarikh      :           6 Februari 2020 (Khamis)

               Tempat    :           Bilik Recap, Aras 2, Bangunan FTMK

                Masa     :           2.30 petang - 5.00 petang      

   Objektif seminar ini adalah untuk memberi pemahaman kepada penyelidik UTeM yang berkaitan dengan proses permohonan pendaftaran harta intelek.

   Pusat Pengkomersilan UTeM (UCC) ingin merakamkan jutaan terima kasih kepada Y.Bhg. Prof./Prof. Profesor Madya / Dr. / Tuan / Puan. yang mengambil bahagian dalam taklimat dan komitmen yang telah diberikan.

   Sekian. 

    

   • SPI-Siri-3-2020-1

    SPI-Siri-3-2020-1

   • SPI-Siri-3-2020-2

    SPI-Siri-3-2020-2

   • SPI-Siri-3-2020-3

    SPI-Siri-3-2020-3

   • SPI-Siri-3-2020-4

    SPI-Siri-3-2020-4

   • SPI-Siri-3-2020-5

    SPI-Siri-3-2020-5

    Desember 2023
    A I S R K J S
    1 2
    3 4 5 6 7 8 9
    10 11 12 13 14 15 16
    17 18 19 20 21 22 23
    24 25 26 27 28 29 30
    31